در این قسمت از «زندگی ایمن» قصد داریم تا با چند مثال ساده، راه های افزایش ایمنی مراکز تجمعی نظیر رستوران و کافی شاپ ها را مرور کنیم و البته امیدواریم دیگر شاهد حوادثی نظیر حادثه بلوار کشاورز در شهرمان تهران نباشیم.
به گزارش پایگاه خبری ۱۲۵، مدیر عامل سازمان آتش نشانی در گفت و گو با رسانه ها از افزایش نظارت ایمنی مراکز تجمعی نظیر رستوران ها و کافی شاپ ها برای جلوگیری از حوادث خبر داد. مهدی داوری با اشاره به حادثه آتش سوزی که کمتر از ده روز قبل در یکی از سفره خانه های حوالی بلوار کشاورز رخ داد و با ۴ فوتی به یکی از حوادث تلخ ماه جاری تهران تبدیل شده بود، لازمه موفقیت در این نظارت را همکاری و تعامل شهروندان و پرسنل این مراکز عنوان کرد. رفتاری که به نقل از این مدیر ارشد ایمنی، ساده و بی هزینه است و می تواند باعث جلوگیری از حوادثی بزرگ و پر هزینه شود.
۱- انتخاب صحیح لباس
بسیاری معتقدند لباس فرم کارکنان رستوران و کافه ها برای دو دلیل طراحی شده است، اولی مشخص نمودن سمت کارکنان و دومی تمیز نگه داشتن و راحتی کارمندان در هنگام ارائه سرویس به مشتریان. اگرچه در اغلب اوقات در اکثر آشپزخانه های صنعتی پوشیدن این لباس ها اجباری است. اما، کفش مناسب نادیده گرفته میشود و همین امر سبب بوجود آمدن حوادث و جراحات متعدد برای پرسنل در آشپزخانه میشود.
برای ایمن نگه داشتن کارکنان، بصورت دائم، آنها را تشویق به پوشیدن کفش هایی با پنجه بسته نماید. توجه به این مورد کوچک باعث میشود از جراحات، پارگی و سوختگی که به دلیل افتادن وسایل نظیر چاقو، یا ریختن انواع روغن های داغ، آب جوش و یا حتی انواع مواد پاک کننده شیمایی که سبب سوختگی شدید بر روی پوست می شوند جلوگیری نمود. مواد بکار رفته در این کفش ها بهتر است ضد آب و مخصوص کار و داری کفی ضد لغزش باشند. در ادامه به اینکه چرا بایستی کفی کفش ها ضدلغزش باشند هم اشاره می کنیم.
۲- زیر پایی های بدون لغزش
یکی دیگر از محصولات ایمنی ضروری که سبب جلوگیری از لغزش افراد در آشپزخانه می شود همین زیر پایی های ضد لغزش است. کف آشپزخانه در هنگام کار بسادگی چرب، خیس میشود و بصورت بالقوه کارکنانی که مدام و بسرعت در آشپزخانه در حال حرکت هستند در این کف خیس و چرب می لغزند. زیر پایی های مقاوم در برابر لغزش برای کارکنانی که مدام و با سرعت حرکت می کنند اصطحکاک و کشش لازم را فراهم نموده و آنها بدون نگرانی از بروز حادثه ای به کار خود ادامه میدهند. شاید عجیب باشد بدانید که بسیاری از حوادث مرتبط با حوزه آتش نشانی از یک زمین خوردن ساده آغاز شده است. تصور کنید این زمین خوردن باعث آتش گرفتن قسمتی از محیط کار یا لباس کارمند شود…
۳- تهویه
آشپزخانه بدون داشتن تهویه مناسب فورا گرم، دودی و غیرقابل تحمل میشود. عدم وجود تهویه شرایط کاری نا امنی برای کارکنان آشپزخانه کسانی که باید بطور طولانی مدت در آنجا باشند و غذاهای متعددی را طبخ نمایند، ایجاد می کند و همچنین آنها را در خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما قرار میدهد. گرمای بیش از حد هم که می دانید در محیط آشپزخانه ای، با امکان آتش سوزی همراه است.
۴- سیستم اطفای حریق
آتش سوزی یک خطر دائمی در آشپزخانه های صنعتی است، و این آتش سوزی ها به دلایل متفاوتی شروع می شوند. یکی از معمول ترین آنها، آتش گرفتن روغن است. متاستفانه، و پاشیدن نقطه ای آب به آن نمی توان آتش سوزی را مهار نمود. بهترین روش برای آشپزخانه آتش گرفته سیستم اطفای حریق میباشد. این سیستم ها به هر دو خط گاز و هود متصل می شود و در زمان آتش سوزی به سرعت منبع سوخت آتش را قطع خواهند نمود. به عنوان یک اقدام ثانویه، نازل هایی در هود های تهویه هوا نصب میشوند که از طریق آنها نیز اطفاء حریق را به محیط اسپری نماید.
۵- آموزش ایمنی در آتش سوزی
همانطوری که در بالا اشاره شد سیستم اطفاء حریق برای حفظ امنیت محیط کار ضروری است، به همان اندازه آموزش نحوه استفاده از این سیستم به کارکنان نیز دارای اهمیت میباشد، در کنار این موضوع همچنین آموزش تاکتیک های ایمنی عمومی در حین آتش سوزی به کارمندان نیز مهم میباشد. می توانید با آتش نشانی محل خود یک روز آموزشی را هماهنگ نماید، همین عمل شما یک روش موثر برای اطمینان از امنیت کارکنان آشپزخانه می باشد. کارکنان باید مکان دقیق کپسول های آتش نشانی و پتو ها و همینطور نحوه عملکر آنها را بدانند. آنها بهتر است نحوه استفاده دستی از سیستم اطفاء حریق، کمک های اولیه به فرد دچار سوختگی و انجام سی پی آر را بیاموزند.
۶- تمرینات آتش سوزی و تخلیه آشپزخانه
حفظ ایمنی در آتش باید در اولویت مهم ذهنی تمامی کارفرماهای رستوران باشد و آنرا کاملا جدی گرفت. بعلاوه، آموزش و کارکردن با محصولات ایمنی، تمرینات حفظ ایمنی در آتش سوزی بطور منظم بهتر است بخشی از برنامه ایمنی و سلامتی برای کارمندان تان باشد. تمرینات منظم کارکنان را با رویه های کاهش انتشار آتش، بهترین مسیرها برای تخلیه محوطه خطر آشنا خواهند نمود. این آموزش ها و تمرینات همچنین آمادگی خوب کارکنان سبب کاهش صدمات بالقوه به آنها، مشتریان و همچنین ملک رستوران در مواقع خطر و آتش سوزی خواهد شد.
۷- تجهیزات محافظتی
وسایل یا تجهیزات آشپزخانه صنعتی، مانند کاترها، انواع رنده ها، مخلوط کن ها، لوازم ضروری هر آشپزخانه صنعتی می باشد. در حالیکه این وسایل کاربردی آماده سازی غذا را برای کارکنان ساده تر می نماید، اما اگر آنها به درستی کار نکنند، کارکنان را در خطر جراحات و زخمی شدن قرار می دهند. برای جلوگیری از هرگونه خطر بریدگی و پارگی هایی که ممکن است پرسنل را تهدید کند بهتر است برای وسایل آشپزخانه تجهیزات محافظتی تهیه نماید. این وسایل از لغزش و افتادن ناگهانی دست یا انگشت ها در دستگاه هایی که در حال کار هستند ممانعت می کند.
۸- علامت گذاری
برخی اوقات، لغزندگی و افتادن در آشپزخانه یکی از خطرات ناگفته در آشپزخانه های صنعتی است، مانند زمانیکه کف دچار صدمه شده است یا سطوحی که به تازگی تمیز شده اند، که زمینه افتادن یا لغزش افراد را بالا می برند.. در اکثر زمانهایی که آشپزخانه شلوغ است و رفت و آمد کارکنان در آن بسیار و سریع میباشد، بهتر است از علامت گذاری های مناسب برای جلوگیری از بروز حادثه استفاده نمود و همین کار کوچک می تواند آشپزخانه را به محیطی امن برای کارکنان تبدیل نماید.
از اینکه پرسنل خدماتی از علامت هایی برای نشان دادن یک سطح لغزنده استفاده می کنند اطمینان یابید. این علامت ها باید از رنگ هایی واضح و روشن با کنتراست بالا باشند تا توجه افراد را به راحتی به خود جلب نمایند. زمانیکه موادی بر روی کف آشپزخانه یا جایی میریزد پرسنل را تشویق به پاکسازی سریع نموده و از علامت هایی برای نشان دادن مکان لغزنده استفاده نمایند و یا به دیگر همکاران خود خبر دهند که آن محوطه خطرناک است و در هنگام عبور از آنجا با احتیاط بیشتری عبور نمایند.
خلاصه
آشپزخانه ها، یکی از خطرناک ترین محیط های کاری هستند. شعله های آتش و سوخت در کنار هم، مواد شوینده شیمیایی، تجهیزات آماده سازی تیز غذا تنها برخی از خطرات پنهانی در این آشپزخانه است. ایمنی آشپزخانه های صنعتی بهتر است یک اولویت اصلی برای هر رستوران، هتل، یا … باشد. شما می توانید با رعایت تعدادی از نکات اشاره شده در بالا امنیت این محیط های کاری را افزایش دهید. این نکات ایمنی هم از کارکنان شما در برابر جراحات و سوانح مختلف محافظت نموده، و آشپرحانه خود را تبدیل به محیط امن و پر جنب و جوش و در عین حال موفق نماید.